Skip to main content

Anja Van Engeland

Sopraan

 

Biografie

Anja Van Engeland studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven met grootste onderscheiding, specialiseerde zich vervolgens aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich daarna aan de International Opera Academy. Ze volgde masterclasses bij o.a. Helmut Deutsch, Mary Brennan, Robert Alderson, Suzanne Eken en Gemma Visser. Naar aanleiding van haar beloftevolle optreden op het  Belvedère-Concours te Wenen kreeg ze een bijzondere opera-coaching en werden haar diverse rollen aangeboden

Na haar studies aan Operastudio Vlaanderen werd ze geëngageerd voor de rollen als Sophie Scholl (Die Weisse Rose/Udo Zimmerman), Leíla (les pecheurs de perles/Bizet), Elvira (I Puritani/Bellini) Eerste Dame en Eerste Knaap (Der Zauberflöte/Mozart), Mimi (la Boheme/Puccini), Elvire (la Muette de Portici/Auber), Aennchen(Freischutz/Weber), Ophelia(Hamlet/Thomas)

In Opéra Royal de Wallonie zong zij in 2014 de rol van Constance ( Enlèvement au Sérail/W.A.Mozart). In 2010/2011 zong ze daar met groots succes de rol van Micaela(Carmen).

Ook was ze in 2014 in de rol van Tosca te horen in 2 concertante uitvoeringen in Nederland.

In oktober 2011 maakte ze haar debuut aan de Nederlandse Opera als Magd 4 in Elektra van R. Strauss.

In Opera Zuid zong ze in seizoen 2009/2010 Alicia Ford ( in Falstaff/ Verdi) en Marguerite (in Faust/Gounod). In 2004 zong ze daar al eerder de Koningin van de Nacht (in Die Zauberflöte/W.A.Mozart)

In de Vlaamse Opera was Anja Van Engeland te horen als Nicolette (L’Amour des trois Oranges/Prokofiev), Laura (Louisa Miller/Verdi), Ygraine (Barbe-bleu/Dukas) Berta (il barbiere di Siviglia/Rossini), Koningin van de nacht (Toverfluitproductie voor jongeren), Tweede viool in (Prova d`orchestra/Battistelli) en in juni 2006 maakte ze haar roldebuut als Freia (das Rheingold). Voorts zong ze er Gerhilde  (2007)(Der Walkure) en Female Chorus (2008) “In the Rape of Lucretia” van Benjamin Britten.

Ze werkte samen met dirigenten als o.a. : Ivan Törzs, Michel Tilkin, Francois Xavier Roth, Eric Lederhandler, Peter Robinson, Friedrich Pleyer, Walter Proost, Patrick Fournillier, Per Otto Johanson, Ivan Anguelov, Balazs Kocsar, Elgar Howarth, Eivind Aadland, Ed Spanjaard, Eric Delson, Luca Pfaff, Massimo Donadello, Bartholomeus-Hendrik Van de Velde en Marc Albrecht. Ze werd geregisseerd door Stephen Lawless, Guy Joosten, Emilio Sagi, Ivo Van Hove, Nicola Glück, Andrea Schwalbach, Frank Van Laecke, Wim Trompert en Carlos Wagner. 

Als concertzangeres is Anja Van Engeland ook een graag geziene gaste. Samen met het symfonieorkest van Vlaanderen o.l.v. David Angus vertolkte ze de “Nursery Songs” van Piet Swerts. In het kader van het Mozart-jaar vertolkte ze onder meer Mozarts Mis in C klein in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In het PSK zong ze de Sea-Symphony van R.V.Williams en het Requiem van Verdi.

Ze trad op met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Theodor Guschlbauer. In 2012 zong ze met het Belgisch Nationaal Orkest olv Kwame Ryan de 9de van Beethoven. Verder verleende ze haar medewerking aan een Rossini programma met het Symfonieorkest van Vlaanderen olv Michel Tilkin. In 2012/2013 zong ze meermaals het Requiem van Verdi  met verschillende orkesten. Met het Brussels Philharmonic (o.l.v. Hervé Niquet) zong ze in Debussy`s “l`Enfant prodigue” en ”Le Gladiateur”.

Met het Filharmonisch orkest van Luxemburg nam ze “Der Geiger von Echternach” van Lou Koster op CD op.

In 2017, 2018 en 2019 vertolkte ze met Frascati  Symphonic de rol van Margerita in de hedendaagse opera Fausto in de Munt (Brussel).

Sinds 2015 vormt ze met pianist Toon Spaepen het liedduo TastiVoce.

 

De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA-3.0